'Onderzoek wijst uit dat het medicatiebeleid in woonzorgcentra vaak niet voldoet. Duidelijk nood aan betere analyses en vervolgacties'
Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits vraagt de Zorginspectie om de gegevens van inspecties van woonzorgcentra inzake medicatiebeleid op regelmatigere basis te analyseren en in vervolgacties te voorzien als ze vaak terugkomende tekorten vaststellen.
Dat heeft de minister geantwoord op vragen in het Vlaams parlement naar aanleiding van de feiten in een woonzorgcentrum in Oostrozebeke. Ze vraagt tegelijk om de inspectieverslagen meer uit te diepen zodat er een onderscheid kan worden gemaakt tussen meer incidentele menselijke fouten en structurele tekorten. Zo kan er meer gericht geïnspecteerd en opgevolgd worden.
De minister gaf ook nog mee dat er naast problemen in woonzorgcentra in Oostrozebeke en Hasselt nog een derde situatie bekend is waarbij één bewoner die geen diabetespatiënt was overleden is na inspuiting van insuline.
Daarnaast loopt er ook nog een gerechtelijk onderzoek na een ernstige gebeurtenis in een andere voorziening. Die feiten kwamen aan het licht na een inspectiebezoek, de feiten waren niet gemeld aan het agentschap Zorg en Gezondheid, maar maakten wel deel uit van een gerechtelijk onderzoek.
Op vraag van de minister hebben het Agentschap Zorg en Gezondheid en de Zorginspectie voorlopige resultaten van een steekproef gemaakt in verband met de controles en het medicatiebeleid in de woonzorgcentra.
Er worden nog verdere analyses gemaakt. Uit die voorlopige resultaten blijkt dat de zorgdossiers in 72% van de voorzieningen voldoende bijzonderheden bevat (zoals het geven van medicatie onder toezicht, medicatie die geplet moet worden, nuchter moet gegeven worden of op een afwijkend tijdstip). In 8 op de 10 woonzorgcentra waar medicatie wordt klaargezet voor gestart wordt met de medicatieronde wordt dit consequent geregistreerd.
Maar op het moment van toedienen blijkt in 4 op de 10 gevallen dat de medicatie niet altijd identificeerbaar is. Als het over het toedienen van insuline gaat, blijkt dat bijna de helft van het aantal toegediende eenheden insuline met variabel schema niet consequent wordt geregistreerd.
Minister Crevits noemt de resultaten problematisch. Ze vraagt nu dus analyses op regelmatige basis om meer gericht beleid te kunnen voeren en om acties te formuleren en om de voorzieningen te kunnen responsabilisering en te ondersteunen. En dit in overleg met de koepels ouderenzorg. Minister Crevits bracht vanmiddag de meldingsplicht van voorzieningen ook opnieuw onder de aandacht.
Bij ernstige gebeurtenissen moeten woonzorgcentra dat melden aan het Agentschap Zorg en Gezondheid. In Oostrozebeke bijvoorbeeld was dat niet gebeurd. Deze week volgt hierover een nieuwe communicatie naar de centra. Er is ook overleg gestart met de gerechtelijke instanties om op de hoogte te worden gehouden over gerechtelijke onderzoeken.'